Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Umayra Tağiyeva: Son 10 yılda kuraklığın süresi %19 arttı

İklim değişikliğinin olumsuz sonuçları günümüz hayatında açıkça görülmektedir.
Dünya halihazırda ortalama sıcaklıkta değişiklikler, mevsimlerde kaymalar, aşırı hava olaylarının artan sıklığı ve yavaş başlangıçlı olaylar yaşıyor.
Ülkeler ve toplumlar, mevcut ve gelecekteki iklim değişikliği etkilerine yanıt vermek için adaptasyon çözümleri geliştirmeli ve eylemler uygulamalıdır.
Uyum eylemleri, ülkenin veya bölgenin benzersiz bağlamına bağlı olarak birçok biçim alabilir.

İklim değişikliğinin olumsuz sonuçları

Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Umayra Tağiyeva, COP29 çerçevesinde düzenlenen “Kafkas Dağları ve çevresi için dayanıklılık önlemleri: ulusal uyum planları (NAP) ve bölgesel yaklaşımlar” konulu etkinlikte şunları söyledi.
Bakan yardımçısı fikirlerine şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz ki, ‘herkese uyan tek bir çözüm’ yoktur; ancak aynı ekosistemleri paylaşan ülkeler için bu anlamda iş birliği, bilgi ve deneyim alışverişi hayati önem taşır. Başarılı uyum yalnızca hükümetlere değil, aynı zamanda yerel topluluklar, ulusal, bölgesel, çok taraflı ve uluslararası örgütler, kamu ve özel sektörler, sivil toplum ve diğer ilgili aktörler de dahil olmak üzere paydaşların aktif ve sürdürülebilir katılımına ve bilginin etkili bir şekilde yönetilmesine de bağlıdır. Uyum, mevcut en iyi bilime dayanmalı ve bu bilim tarafından yönlendirilmelidir.
Ülkelerimiz gerçekten eşsizdir. Coğrafi konum ve çeşitli rölyef, özellikle dağlık alanlarda iklim değişikliğinin getirdiği çevresel ve diğer sorunları yaratır.
Eriyen buzullar ve kışın kar alanının azalması nehirlerdeki su seviyesinin düşmesine neden olur.
Son 10 yılda kuraklığın süresi %19 arttı.
Toplam yağış miktarının %10 azalması tarımı önemli ölçüde etkiledi.
Bu süreçler ekosistemleri etkiler ve biyolojik çeşitlilik için risklere yol açar. IPCC 6. değerlendirme raporu tür kaybı riskinden bahseder.
Uyum, ne yapılabileceği hakkında soyut bir düşünce değildir. Uyum, belirli eylemler gerektirir ve uyum yeterli finansman gerektirir.
COP29 İklim Eylem Gündemi, iklim değişikliğinin acil ve kritik zorluğunu ele almak için uluslar arası ortak kararlılığımızı göstermektedir.
Azerbaycan’da, NAP süreciyle yolculuğumuz UNDP ve Yeşil İklim Fonu’nun değerli desteğiyle başladı. Bu ortaklık, ilk ulusal uyum planımızı şekillendirmede önemliydi, dağ ekosisteminin kırılganlığı değerlendirildi ve ilgili uyum önlemleri geliştirildi”.