Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Türk Dünyası Ansiklopedisi’ni hazırladı. Türk tarihi, kültürel değerler ve önemli şahsiyetlerin yer aldığı ansiklopedi, dokuz farklı kategoride sunuluyor. Çalışmada toplam 99 yazarın emeği bulunuyor. Ansiklopedi, Azerbaycan Türkçesiyle başlatıldı ve Kırgızca, Kazakça, Özbekçe gibi Türk dillerine çevrilmesi planlanıyor. Ayrıca, Batı dillerine çevrilerek Türk dünyası hakkındaki bilgilerin dünya genelinde yaygınlaşması hedefleniyor.
TÜRK DÜNYASINI ANLATAN ESER
Türk Dünyası Ansiklopedisi, Anadolu’dan Orta Asya’ya uzanan Türk toplumlarının tarihsel birlikteliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Türk kültürünün zenginliklerini araştırmacılara sunan bu eser, gelecek nesiller için bir bilgi hazinesi niteliğinde.
“BATI DİLLERİNE DE ÇEVRİLECEK”
TRT Haber’e açıklamalarda bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, ansiklopedide halihazırda 143 maddenin yayımlandığını ve bunların 21 tanesinin de Azerbaycan Türkçesiyle yazıldığını belirterek şunları söyledi;
“Kırgızca Kazakça Özbekçe maddelerin de yazılmasını planlıyoruz. Türk dillerinin dışında batı dillerine çevirmeyi hedefliyoruz. Batı’nın Türk dünyasına ilişkin değerlerini bizden öğrenmesini sağlamayı hedefliyoruz.”
Ansiklopedi, 9 alt kategoriden oluşuyor;
- Türk Devletleri
- Devlet Adamları
- Tarih ve Kültür
- Türk Toplulukları
- Dil ve Edebiyat
- Coğrafya ve Mekân
- Bilim ve Sanat
- Türk Dünyasında Öncü Kadınlar
- Aydın ve Düşünürler
99 YAZARIN EMEĞİ VAR
Türk Dünyası Ansiklopedisi, Türk tarihini, kültürel değerlerini ve önemli şahsiyetlerini araştırmacılar için bir araya getiriyor. Çalışmada 99 yazarın emeği bulunuyor.
ATAM Başkanı Kılınç, ansiklopedinin içeriğine dair şunları dile getirdi;
“9 kategorimiz var. Türk devletleri, Türk toplulukları, öncü Türk kadınları, tarih ve kültür, dil ve edebiyat şeklinde çeşitli kategorilerimiz söz konusudur. Bu kategorilere bakıldığında aslına bakarsanız ortak Türk dünyasıyla ilgili ortak diyebileceğimiz her alanın içerisinde yer aldığını ifade etmemiz lazım.”
TÜRK DÜNYASI ANSİKLOPEDİSİ DİJTALLEŞTİ
Dijital ortamda ansiklopediye 10 günde 6 bin 280 erişim sağlandı. Dijitalde erişime açılan ansiklopediye yoğun ilgi olduğunu da belirten Kılınç, “Yani 10 günde 6 bin 280 kişi ansiklopediye girmiş. Bunun anlamını takribi günde 600 civarı bir erişim olduğunu gösteriyor.” dedi.
Öte yandan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, 4 yıl önce 29 Ekim 2020 tarihinde Atatürk Ansiklopedisi’ni de dijital olarak yayınlamıştı.