Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şuşa her zaman Türk dünyasının manevi başkenti olarak kalacaktır

11-13 Mayıs’ta Karabağ’ın tacı

11-13 Mayıs’ta Karabağ’ın tacı Şuşa VII “, Kharibulbul” festivaline ev sahipliği yaptı. Bu kez Şuşa’da başlayıp Laçin’de sona eren festival, tüm yüksek meziyetlerinin yanı sıra, Azerbaycan’ın Zaferi’ni, Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir parçası olduğunu ve halkımızın esnek olmayan ruhunu bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.

Kale şehrimizden başlayıp Laçin’de sona eren festivale, Şuşa şehrinin 2024 yılı için İslam dünyasının kültür başkenti “ilan edilmesinden bu yana Müslüman ülkelerden kültür ve sanat figürleri, şarkı ve dans grupları katıldı. Ancak festivale Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye gibi ülkelerin temsilcileri de katıldığı için bu kez “Kharibulbul” tatili de Türk devletlerinin kardeşliğinin bir sonraki vücut bulmuş hali olarak önemliydi.

AZERTAC, Türk Kültür ve Miras Vakfı basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Gunel Yazın “Shusha başlıklı yazıda bu görüşlerin yer aldığını, her zaman Türk dünyasının manevi başkenti olarak kalacağını bildiriyor. Yazıyı sunuyoruz.

Azerbaycan Zaferi, tüm Türk dünyasının tarihi bir başarısıdır

2020 sonbaharında Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılması, tüm Türk halklarının dayanışmasını daha da güçlendiren tarihi bir olay haline geldi. 44 gün süren savaş sırasında Türk Konseyi’nin (şimdiki Türk Devletleri Örgütü) Azerbaycan’ın haklı konumunu ilk günden itibaren sıkı bir şekilde savunması tesadüf değildir ve elbette bu aynı zamanda her Türk devletinin savaşa ilişkin tutumunun da bir ifadesiydi. Vatanseverlik Savaşı’nın ilk günlerinde örgüt tarafından yayınlanan açıklamada, Azerbaycan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dokunulmazlığı temelinde çatışmanın bir an önce çözülmesinin önemine dikkat çekildi. Konsey savaşın başından sonuna kadar Azerbaycan’ın yanında yer aldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kurumun Ticaret ve Sanayi Odası toplantısının savaş günlerinde Bakü’de yapılmasını ülkemize manevi destek olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı ve Muzaffar Başkomutanının 10 Kasım 2020’de açıkladığı tarihi Zafer, tüm Türk devletlerinde büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılanmış, Azerbaycan halkı için olduğu kadar onlar için de gurur kaynağı olmuştur. Türk Konseyi’nin 31 Mart 2021’de gerçekleştirilen gayriresmî Zirve toplantısında Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılması da video konferans formatında özel olarak dile getirildi. Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Türk Konseyi eski Genel Sekreteri Bağdat Amreyev’in tebrikleri, tüm Türk dünyasının Azerbaycan Zaferini zafer olarak kabul ettiğini gösterdi.

Azerbaycan Zaferi, Türk tarihinde şanlı bir sayfa olarak yazılmıştır. Türk dünyası bu Zafer ile daha bütün ve daha güçlü hale geldi. Parlak Zafer sayesinde Azerbaycan, tarihsel olarak var olan Türk birliğinin etnopolitik coğrafyasını restore etti ve ona en büyük katkıyı yaptı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in azmi, azmi ve bilgeliğiyle kazanılan bu şanlı Zafer, yeni Türk tarihinin en parlak Zaferi, Türk birliğinin daha da güçlenmesi için yeni yollar açan büyük tarih gibi kroniklere altın harflerle kazınmıştı.

Kasım 2021’de İstanbul’da düzenlenen Türk Konseyi’nin VIII. Zirvesi’nde Türk Dünyası Yüksek Düzeni’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sunulması, Türk dünyasının Azerbaycan’ın Zaferinin sevincini içtenlikle paylaştığını bir kez daha gösterdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Vatanseverlik Savaşı’ndaki tarihi ve muhteşem Zaferi ve Türk birliğinin daha da güçlendirilmesine yönelik çabaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kişiliğine gösterilen büyük saygının ve devlet başkanımızın dünyadaki yüksek itibarının vücut bulmuş hali oldu.

Şuşa, 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti oldu

Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa şehrinin 2023 yılı için Türk dünyasının kültür başkenti, Türk dünyasının kültür başkenti ilan edilmesi, ülkemizin Zaferinin tüm Türk dünyasının büyük bir başarısı olarak karşılanmasının da vücut bulmuş haliydi. Aynı zamanda Şuşa’nın 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti seçilmesi, şehrin Türk devletleri açısından büyük kültürel öneminin bir göstergesiydi.

272 yıllık tarihi ile mimarlık sanatının ve şehir planlamasının parlak bir incisi olan ve Azerbaycan halkı için yüksek kültürel ve ahlaki değere sahip olan Şuşa’ya özel saygının bir tezahürü olarak bu karar, tüm Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin yeni bir sembolü haline geldi ve Türk halkları arasındaki işbirliği umutlarının daha da genişlemesine katkıda bulundu. Bu bakımdan geçen yıl ülkemizde düzenlenen sayısız etkinlik, Türk dünyasının kültürünün yanı sıra Şuşa’nın zengin mirasının ve Azerbaycan kültürünün bir bütün olarak sunulmasında paha biçilmez bir rol oynadı.

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı’nın faaliyetlerinde Şuşa şehrinin kültürel mirasının tanıtılması her zaman önceliklidir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2022 yılında Azerbaycan’da “Şuşa ili”’i ilan ettiğinde, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı yılın ilk etkinliğini o yıla adadı. O dönemde “Karabağname” filminin sunumu ve Azerbaycan Halk Sanatçısı Arif Hüseynov’un resim sergisinin açılışı yapıldı.

Azerbaycan’ın tarihi ve kültürel incisi olan Şuşa şehrinin 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti ilan edilmesiyle bağlantılı olarak Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, şehrin zengin maddi ve manevi mirasının tüm Türk dünyasında ve yabancı ülkelerde tanıtılması ve genişletilmesi yönünde aktif olarak çalıştı. Aynı zamanda farklı ülkelerde gerçekleştirilen “Shusha Days” adlı olaylar Şuşa ve Karabağ Zaferi’ni bir bütün olarak tüm Türk dünyasına tanıtmıştır. Bursa, Taşkent, Budapeşte, Astana ve Türkistan şehirlerinde düzenlenen “Şuşa günlerinin her biri önemli bir kültürel etkinlik haline geldi. “Shusha’nın Khurshidbanu Nateva’nın hayatına ve çalışmalarına adanmış tek incisi” filmi, Molla Panah Vagif’e adanmış “Ozu Veziri olan Shah” kitabı herkes tarafından büyük ilgiyle karşılandı

Genel olarak Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, Şuşa şehrinin 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti ilan edilmesine değerli katkılarda bulunmuştur. Fonun uyguladığı tedbirler, hem Şuşa’nın hem de tüm Karabağ’ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına, tanıtılmasına ve mevcut gerçeklerin uluslararası dünyaya ulaştırılmasına büyük katkı sağladı.

Şuşa, tüm Türk dünyasının yeni bir sembolüdür

Şuşa şehri, ICESCO tarafından 2024 yılı için İslam dünyasının kültür başkenti “ilan edildi. Bu bağlamda 2024 yılı boyunca Şuşa uluslararası toplumun ilgi odağı olacak. VII “Kharibulbul” festivali bu açıdan büyük bir kültürel etkinlik olarak anıldı. Aralarında Türk devletlerinin de bulunduğu Müslüman birçok müzisyenin katıldığı bu dostluk ve müzik tatilinin, kültürel mirasımızın zengin geleneklerini korumanın yanı sıra, farklı ülkeleri temsil eden müzisyenler için iletişim ve işbirliği için uygun koşullar yaratarak kültürlerarası diyaloğun güçlenmesine katkıda bulunacağına şüphe yoktur.

Karabağ da Doğu Zengezur da şanlı, misafir-siyah günleriyle çoktan tanıştılar. Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa, zengin gelenekleri ve manevi mirasıyla kalpleri yeniden fethediyor. Artık Karabağ’ın incisi Şuşa’yı ziyaret eden herkes zafer kalemizin harikasının en önemli noktası haline geliyor, aşılmaz kayalıkları geçerek bu yüksek şehri özgürleştiren kahraman oğullarımızın cesaretine hayran kalıyor.

Aynı zamanda Şuşa, tüm Türk dünyasının yeni bir sembolüdür. Bu nedenle Şuşa her zaman Türk dünyasının manevi başkenti olarak kalacaktır.