“EMEDIA GROUP” Medya Organizasyonunun yönetimi, “Azerbaycan Otizm Derneği”, “Koklear İmplantlı Bireylere Sosyal Yardım” Kamu Birliği, “Down Sendromlu Çocukların Ailelerine Destek” Kamu Bilriği ve “Kistik Fibrozis Hastalarına Yardım” Kamu Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğin amacı engelli çocukların – otizm spektrum bozuklukları olan, Down sendromlu, kistik fibrozlu ve koklear implant kullanan çocukların topluma entegrasyonu, kamusal yaşamda tam teşekküllü katılımı sağlamanın yollarının müzakeresi, iradelerinin güçlendirilmesi, beceri ve yeteneklerini ortaya koymaları sonucunda elde ettikleri başarılara vurgu yapmaktır.
Etkinlikte öncelikle bağımsız Azerbaycan’ın mimarı ve kurucusu, halkımızın Milli Lideri Haydar Aliyev ve engelli çocuklara ithaf edilen bir video gösterildi.
Daha sonra Ulu Önder ve şehitlerimizin aziz anısı bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı ve engelli çocuklar tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı okundu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan “EMEDIA” Grup Medya Organizasyonu Başkanı ve “Başarıya giden yol engel tanımaz” projesinin kurucusu Elşan Aliyev, toplumun eşit bireyleri olan engelli çocukların beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması, onların toplumumuza kazandırılması konusunda her kesin yakından müdahil olması gerektiğini, bu çocukların parlak gelecekleri için her türlü çabayı esirgememeli olduğunu söyledi.
“Başarıya giden yol engel tanımaz” projesiyle ilgili konuşan teşkilat başkanı dedi: “Bir ay boyunca o çocuklarla birlikte çalıştık ve onların içlerinde gizlenen yeteneklerine tanık olduk. Engelli çocuklar toplumumuzdan soyutlanmak yerine yaşıtlarıyla kaynaşmalı ve yetenekleriyle ilerlemelidir. Biz onların ilerleyecekleri yola ışık tutmaya, başarıya yönelik adımları korkmadan atmaya teşvik etmeye, devletin onları topluma kazandırmak için aldığı önlemlere desteğimizi ifade etmeye çalıştık. Onlar herkes tarafından sevilir ve farklılıklarıyla kabul edilirler.”
Azerbaycan Otizm Derneği Başkanı, Milli Meclis Üyesi Jale Ahmadova ise bu çocukların engelli olmadığını, sadece farklı gelişim özellikleriyle toplumumuzu renklendirdiklerini söyledi.
“Engellilik, insanın kalbinde ve ruhunda bulunan, çevreye zarar veren bir eksikliktir. Bu yüzden farklı gelişim özelliklerine sahip çocuklara engelli muamelesi yapmak, onları toplumdan soyutlamak, ayrımcılık yapmak onların haklarının ihlalidir. Bu tür çocukların göremediğimiz ama toplumumuza faydalı olan farklı yetenek ve becerileri vardır. Her birimiz onların sahip olduğu, korkarak içlerinde sakladığı yetenekleri keşfetmeye çalışmalı ve başarılı olmaları için koşullar yaratmalıyız”, – dedi J. Ahmadova.
Ulu Önder’in çocuklara olan sevgisinden, özellikle engelli çocuklara gösterdiği ilgi ve özenden bahseden Milletvekili, bugün Milli Lider’in yarattığı geleneklerin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva tarafından başarıyla sürdürüldüğünü vurguladı.
Milli Meclis Üyesi Aydın Mirzezade, “Koklear İmplantlı Bireylere Sosyal Yardım” Kamu Birliği Başkanı Mihriban Hüseynova, “Başarıya giden yol engel tanımaz” projesinin fikir yazarı Zülfiyya Şahingızı, Yönetim “Kistik Fibrozis Hastalarına Yardım” Kamu Birliği Başkanı Saadat Bayramova, “Down Sendromlu Çocukların Ailelerine Destek” Kamu Birliği Başkanı Sevda Memmedova ve diğerleri engelli çocukları toplumumuza kazandırmanın, onlara akranlarıyla eşit haklara sahip olduklarını hissettirmenin sadece devletin ve ilgili kurumların sorumluluğunda olmadığını, bu sürece toplumun her katmanının yakın katılımının önemine dikkat çektiler.
Ardından “EMEDIA GROUP” Medya Organizasyonu öncülüğünde “ALIOĞLU” Medya Grubu’nun hazırladığı “Başarıya giden yolda engel tanımaz” videosu gösterildi.
Daha sonra ödül töreni gerçekleştirildi. “Başarıya giden yol engel tanımaz” projesine katılan otizm spektrum bozuklukları olan, Down sendromlu, kistik fibrozlu ve koklear implant kullanan çocuklar, projenin uygulanmasına destek verenlerin yanı sıra, Azerbaycan’ın sosyo-politik ve sosyal yaşamındaki faaliyetleri nedeniyle seçilenler de ödüllendirildi.
“Başarıya giden yol engel tanımaz” projesinin yaklaşık bir aydır uygulandığını da belirtelim.