Görüşmede, çok taraflı iş birliğinin geldiği nokta ve geleceğe yönelik hedefler ele alındı. Toplantıda yapılan değerlendirmelere göre, üye ülkeler arasındaki iş birliği 35 stratejik alana yayılırken, iç ticaret hacmi 50 milyar dolara ulaştı. Bu ivmenin, önümüzdeki dönemde kritik alanlarda yapılacak bağlayıcı anlaşmalarla daha da güçlendirilmesi bekleniyor.
KKTC’NİN GÖZLEMCİ ÜYELİĞİ TARİHİ BİR ADIM
Türk Devletler Teşkilatı’nın büyüyen yapısında, son yıllarda önemli gelişmelere imza atıldı. Macaristan 2018 yılında, Türkmenistan ise 2021 yılında gözlemci üye olarak teşkilata dahil oldu. 2022 yılında Semerkant’ta düzenlenen 9. Zirve‘de ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), anayasal adıyla gözlemci statüsüne kabul edilerek teşkilat tarihinde önemli bir dönüm noktasına imza atıldı. Bu karar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik eşitliği ve iki devletli çözüm mücadelesinde önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
Bu gelişmenin ardından KKTC, 29 Nisan 2023’te Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ne (TÜRKPA) gözlemci üye olarak kabul edildi. Böylece KKTC parlamentosu ilk kez uluslararası bir parlamenter platformda resmi olarak temsil hakkı elde etti.
ZİRVE EKİM’DE AZERBAYCAN’DA
Teşkilatın 2025 yılı takvimi çerçevesinde önemli bir zirve daha yaklaşıyor. Türk Devletler Teşkilatı’nın olağan zirvesi, bu yıl Ekim ayında Azerbaycan’da gerçekleştirilecek. Zirvede, mevcut iş birliği alanlarının daha da genişletilmesi ve bölgesel entegrasyonun derinleştirilmesi yönünde kararlar alınması bekleniyor.