Her yıl 4 Ekim’de dünya çapında kutlanan Dünya Hayvanlar Günü veya Dünya Hayvanları Koruma Günü, 1931 yılında Floransa’da (İtalya) düzenlenen Uluslararası Doğa Destekçileri Kongresi’nde kurulmuştur ve insanlığın dikkatini gezegenin diğer sakinlerinin sorunlarına çekmeyi amaçlamaktadır.
4 Ekim tarihi, hayvanların koruyucu azizi olarak kabul edilen Katolik Aziz Francis Assisi’yi (1181/1182 – 1226) anma günü olarak bilindiği için seçildi. Bazı ülkelerdeki kiliseler, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü 4 Ekim’de veya bu tarihe yakın bir günde kutlamak için ayin düzenliyor.
Hayvanları koruma dernekleri her yıl, Gün’e adanmış çeşitli kitlesel eğitim ve yardım etkinlikleri ve kampanyalar düzenlemektedir.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre, Dünya üzerinde her saat başı üç hayvan türü yok oluyor. Gezegendeki flora ve faunanın 70 türü her gün yok oluyor ve yakın gelecekte tüm flora ve fauna türlerinin dörtte birinin varlığı sona erecek. 1970 ile 2016 yılları arasında memelilerin, kuşların, amfibilerin, sürüngenlerin ve balıkların popülasyonları ortalama %68 oranında azaldı.
Bu nedenle çevrenin korunması ve hayvanların korunmasına yönelik faaliyetlerin arttırılması gerektiği konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla bugünün tarihi belirlendi.
Üstelik bu, yalnızca vahşi hayvanların değil, aynı zamanda evcil hayvanların da korunmasıyla ilgilidir, çünkü onlara yönelik zulüm örnekleri son yıllarda giderek daha fazla hale geldi. Birçok Batı Avrupa ülkesinde evcil hayvanlar ailenin bir parçası olarak kabul edilir ve diğer aile üyeleriyle aynı haklara sahiptir.
Son yıllarda dünya çapında 60’tan fazla ülkede Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne adanmış etkinlikler düzenlendi.