Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fatma Varank: Uyum eylem planları iklim değişikliyi etkilerine yönelik sektorel eylemlerin belirlenmesinde bir yol harıtası olacaktır

Son yıllar hem dünyamız hem de ülkemiz için iklim değişikliyi kaynaklı afetlerle mücadele içinde geçmeye başladı. İklim değişikliyinin etkilerini her alanda artık hiss ediyoruz. Bildiyimiz üzere içerisinde bulunduğumuz coğrafiya iklim değişikliyinin olumsuz etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden biri. Bu bağlamda iklim değişikliyinin etkilerini azaltmak için, uyum eylemlerini belirlemek için eylem planının hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. İklim değişikliyinin bölgesel etkilerini anlamak öncelikli sektoru belirleyerek bilimsel temele dayanan ve gerçekçi eylemlerin belirlenmesi ülkelerin iklim dirençliliğini artıracaktır. Bu bağlamda dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın ulusal eylem planını hayata geçirmesini iklim deyişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençliliğini artırmakta çok önemli bir adım olarak görüyoruz.

Son yıllar hem dünyamız

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatma Varank COP29 çerçevesinde düzenlenen “Kafkas Dağları ve çevresi için dayanıklılık önlemleri: ulusal uyum planları (NAP) ve bölgesel yaklaşımlar” konulu etkinlikte şunları söyledi.

Fatma Varak konuşmasına şöyle devam etti: “Bildiğimiz üzere Türkiye iklim değişikliğinin etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden birinde olan Akdeniz havzasında bulunuyor. Akdeniz havzasında gözlemlenen sıcaklık artışı 1.5 dereceyi aşmış ve 2 dereceye doğru gidiyor. Bu durumun yansımaları Türkiye üzerinde de özellikle görünüyor. Ülkemizde iklim değişikliyi ile bağlı orman yangınları, fırtınalar, taşkınlar ve seller dolu yağışları, sıcak hava dalğaları gibi afetlerde artış yaşanmaktadır. Bu olumsuzluklar bize iklim değişikliyi ile mücadelede daha kararlı adımlar atmamız gerektiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda iklim değişikliyinin etkilerini en aza indirmek kayıp ve zararları azaltmak riskleri yöneltmek ve bu risklerle ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek kritik bir önem taşıyor. Bu nedenle uyum eylem planları bu etkilerle başa çıka bilmek ve iklim değişikliyi etkilerine yönelik sektorel eylemlerin belirlenmesinde bir yol harıtası olacaktır.
Bu kapsamda iklim değişikliyi kaynaklı afetlerle mücadele etmek ve ülkemizin dirençliliğini artırmak için iklim değişikliyi uyum strateji ve eylem planı hazırladık. Eylem planında 11 öncelikli sektor belirlenmiş olup etkilene bilirlik ve sektorel risk analizi sonucu toplam 40 strateji ve 129 eylem belirlenmiştir.”