Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ermenistan’ın yasa dışı madencilik faaliyetlerini ortaya koyan harita hazırlandı

Ermenistan’ın yasadışı madencilik endüstrisine

Ermenistan’ın yasadışı madencilik endüstrisine karşı mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını (STK) birleştiren “Environmental Protection First” Koalisyonu, 16 Mayıs’ta Bakü İş Merkezi’nde “Ermenistan Cumhuriyeti’nin maden hammadde kaynakları” haritasını kamuoyuna sundu.
AZERTAC, haritanın Koalisyona bağlı “Azerbaycan Haritacılar” Halk Birliği tarafından Azerbaycanca, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 3 dilde hazırlandığını bildirdi.
Harita, Ermenistan madencilik sektörünün olumsuz çevresel etkilerini ortaya çıkaracak önemli bilgiler içeriyor.
Ermenistan’ın çevreye en fazla zarar veren madencilik sektörü işletmelerini bilinçli olarak Azerbaycan Cumhuriyeti sınırındaki ve sınıraşan nehirlere yakın Batı Zengezur bölgesinde yoğunlaştırdığı haritadan açıkça görülüyor.
Tanıtım töreninde konuşan “Azerbaycan Haritacılar” Kamu Birliği Başkanı Mugabil Bayramov, öncelikle Ermenistan’ın coğrafi olarak Azerbaycan topraklarından geçen Kura ve Aras nehirlerinin üst havzasındaki konumuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Kura ve Araz nehirlerinin yukarı ve orta kesimlerdeki kolları olan Pambak (Debed), Abarançay, Zangiçay, Vediçay, Arpaçay, Miğriçay, Okçuçay ve Bazarçay havzalarında Ermenistan’ın madencilik endüstrisi Azerbaycan’ın ekolojisini etkilemektedir. Sınıraşan bölgelerde madencilik faaliyetleri için Azerbaycan devletinden izin almak Ermenistan’ın Espoo Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüğüdür.
“Environmental Protection First” Koalisyonu’nun kurucu ortağı ve Girişimcilik ve Piyasa Ekonomisini Geliştirme Yardım Fonu Başkanı Sabit Bagirov söyledi ki, defalarca edilen çağrıya rağmen Ermenistan hükümeti ve bu ülkede madencilik faaliyeti gösteren yabancı şirketler, faaliyetlerine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi belgelerini sunmuyor, saklıyorlar: “Bu belgelerin kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. Sorunun küresel ölçeğinin netleşmesi için işletmelerin “Ermenistan Cumhuriyeti’nin mineral hammadde kaynakları” haritasında nasıl konumlandığını görmek yeterlidir.” diye konuştu.
Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü Dinamik Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı, jeoloji ve mineraloji bilimleri doktoru, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi muhabir üyesi Talat Kangarli, projeyi övdü “Azerbaycan Kartograflar” Kamu Birliği tarafından oluşturulan kartografik çalışma, haritanın malzeme zenginliğiyle karakterize edildiğini ve önemli bir veri tabanı olduğunu söyledi.
“AzerGold” Kapalı Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Jeolojik Konularda Danışmanı, Jeoloji ve Mineraloji Felsefe Doktoru Şahbeddin Musayev kaydetti ki, Ermenistan topraklarında faaliyet gösteren madencilik işletmelerinden atılan zararlı kimyasallar Araz ve Kura nehirleri yoluyla Hazar Denizi’ne deşarj edilmektedir. Bu da çevreye verilen zararın boyutunu daha da artırıyor.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Kamu Konseyi Başkanı”Environmental Protection First” Koalisyonu’nun kurucu ortağı, “Su Kullanımı Alanında Uzmanlar” Kamu Birliği başkan yardımcısı Amin Mammadov Ermenistan hükümetinden, Güney Kafkasya’da ekolojik ve sağlık krizi yaratan madencilik sektörü işletmelerinin kapılarının ekolojik denetim için açılmasını talep etti. “Güney Kafkasya bölgesi için çevresel adalet talep ediyoruz. Ermenistan’ın çevreye zarar veren faaliyetleri derhal durdurması ve uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.” diye vurguladı.
Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Tarih ve Etnoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan Nazım Mustafa her 3 dildeki haritada isimlerin ulusal yer adlarıyla sunumunu büyük beğeniyle karşıladı. “Haritanın Ermeni dilinde olması Ermeni kamuoyunun gözünü açacaktır. Nasıl aldatıldıklarını anlayacaklardır.”
Azerbaycan’ın STK’larının son zamanlarda örnek çalışmalarından dolayı seçildiğini belirtmek gerekir.
“Azerbaycan Haritacılar” Halk Birliği’nin önemli bir konusuna yönelik kartografik çalışma projesinin bağışçısı Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteyi Ajansıdır.