Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya gezegeni, potansiyel olarak yıkıcı iklim değişikliğinden bir adım uzakta

İnsanlık, Dünya gezegeninin ekosistemlerini çok uzun süre sömürdü ve yok etti. Dünya her üç saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde bir orman alanını kaybediyor ve geçtiğimiz yüzyılda gezegendeki sulak alanların ve mercan resiflerinin yarısı yok edildi. Ekosistem kaybı dünyayı ormanlar ve turbalıklar gibi karbon yutaklarından mahrum bırakıyor. Küresel sera gazı emisyonları art arda üç yıldır artıyor ve gezegen, potansiyel olarak yıkıcı iklim değişikliğinden bir adım uzakta.

İnsanlık, Dünya gezegeninin ekosistemlerini

Atmosferin sıcaklığı insanların ve doğanın buna uyum sağlayamayacağı kadar hızlı artıyor; küçülen habitatlar yaklaşık bir milyon türün yok olmasını tehdit ediyor; havayı, toprağı ve suyu kirletmeye devam ediyoruz. Dünyanın her yerinde ekosistemler tehdit altında. Ormanlardan kurak arazilere, tarım arazilerinden göllere kadar insanlığın bağımlı olduğu doğal alanlar geri dönüşü olmayan noktaya yakındır. Gezegendeki toprakların %40’ı bozuldu ve bu durum dünya nüfusunun yarısını doğrudan etkiliyor. 2000 yılından bu yana kuraklıkların sayısı ve süresi %29 arttı. Acil önlem alınmazsa kuraklık 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %75’inden fazlasını etkileyebilir.

Dahası, COVID-19’un ortaya çıkışı ekosistem kaybının sonuçlarının ne kadar yıkıcı olabileceğini gösterdi. Hayvanların doğal yaşam alanlarının alanını daraltarak, koronavirüsler de dahil olmak üzere patojenlerin yayılması için ideal koşullar yarattık.

Bu sorunun çözümü ekonomimizi ve toplumumuzu dönüştürmektir. Kapsayıcı, eşitlikçi ve doğayla bağlantılı olmalılar. Gezegene zarar vermekten onu iyileştirmeye geçmeliyiz. Dünya halklarına, sürdürülebilir ve eşitlikçi kalkınmayı aktif olarak teşvik etme fırsatını vermek, çevre sorunlarına yönelik yaklaşımları değiştirmenin ana itici gücünün kendimiz, toplumumuz olduğu anlayışını teşvik etmek gerekiyor. Ayrıca tüm ülkelerin ve halkların daha güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olması için ortaklıkların faydasını da açıklamalıyız.Ayrıca tüm ülkelerin ve halkların daha güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olması için ortaklıkların faydasını da açıklamalıyız.

Dünyanın dikkatini çevre sorunlarına, sonuçlarına çekmek ve çözüm önerilerini teşvik etmek amacıyla 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, tüm çevrecilerin ve çevre örgütlerinin küresel dikkati çevre sorunlarına çekmenin yanı sıra, çevreyi korumaya yönelik siyasi ilgiyi ve uygun eylemi teşvik etmenin ana yollarından biridir. Dünya Çevre Günü, 1972 yılında BM Genel Kurulunun 27. oturumunda ilan edildi (15 Aralık 1972 tarihli A/RES/2994 sayılı Karar).

Bu Günün kutlaması, her insanda çevrenin korunmasına katkıda bulunma arzusunu uyandırmak ve daha fazla insanı, gezegenin doğal yaşam destek sistemleri üzerinde artan baskının kritik bir noktaya ulaşmasını önlemek için harekete geçmeye teşvik etmek için tasarlanmıştır.

Bugün, geleneksel olarak, Dünya Çevre Günü, sokak mitingleri, bisiklet yürüyüşleri, “yeşil” konserler, okullarda makale ve poster yarışmaları, ağaç dikme, atık geri kazanımı ve temizlik kampanyaları ve diğer etkinlikler gibi renkli gösterilerin eşlik ettiği bir “halk etkinliğidir”. Birçok ülkede bu etkinlik, dikkat çekmek ve siyasi düzeyde eylem başlatmak için kullanılıyor ve aynı zamanda uluslararası çevre sözleşmelerinin imzalanması veya onaylanması için bir fırsat da sağlıyor.Birçok ülkede bu etkinlik, dikkat çekmek ve siyasi düzeyde eylem başlatmak için kullanılıyor ve aynı zamanda uluslararası çevre sözleşmelerinin imzalanması veya onaylanması için bir fırsat da sağlıyor.

Dünya Çevre Günü hem her insan hem de tüm dünya için bir olaydır. Kutlamanın başladığı 1972 yılından bu yana birçok ülkede binlerce insan, evlerinin etrafını temizlemekten, ağaç dikmeye ve yaban hayatı suçlarıyla mücadeleye kadar çeşitli faaliyetler gerçekleştirdi. Yıllar geçtikçe farklı ülkelerden ve sosyal sektörlerden binlerce insan çevreyi korumaya yönelik özel etkinliklere katıldı. Bu Gün her birimize gezegenimize bakma sorumluluğunu alma ve değişime aktif olarak katkıda bulunma fırsatını veriyor.

Bu arada, Dünya Çevre Günü her yıl belirli bir sloganla düzenleniyor; Günün teması ve ana uluslararası etkinliklerin yerleri BM temsilcileri tarafından belirleniyor.

Bu yılın teması “Toprağımız. Geleceğimiz” sloganıyla “Toprak Restorasyonu, Çölleşme ve Kuraklığa Dayanıklılık”.