Bu takvim günü, 1986 yılında, Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) tarafından 23 Temmuz 1982’de getirilen balina avcılığı yasağının, balinaların 200 yıl boyunca acımasızca yok edilmesinden sonra yürürlüğe girmesiyle kuruldu. Yasak bugün hala yürürlükte ve balina eti ticaretinin yanı sıra balina avcılığının da dünya çapında yasak olduğu anlamına geliyor.
Ancak bu hayvanlara yönelik tek tehdit balina avcılığı değil. Balinaların, yunusların ve diğer deniz memelilerinin ortadan kaybolmasındaki bir diğer önemli faktör de yunus akvaryumları, akvaryumlar ve sirkler için yakalanmalarıdır.
Ayrıca deniz memelileri için ciddi bir tehdit, insanların denizleri ve okyanusları bolca kirlettiği çöplerdir: plastik, cam, metal, olta takımı vb. Hayvanlar çöplere dolanır, yaralanır veya kazara çöp yiyerek sindirim organlarına zarar verir.
Bu nedenle bugün sadece balinaların değil tüm deniz memelilerinin korunması günü olarak değerlendiriliyor.
Her yıl bu günde çeşitli çevreci grup ve kuruluşlar balinaları ve diğer deniz memelilerini korumak için etkinlik ve gösteriler düzenliyor. Çoğu zaman çevreciler bir araya gelerek bu günü ölümcül tehlike altında olan veya nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan eşsiz bir türün korunmasına adarlar.
23 Temmuz’un tek tarih olmaması dikkat çekiyor; birçok ülke ulusal balina günleri düzenliyor. Örneğin, Avustralya, 2008’den başlayarak, Ulusal Balina Günü’nü Haziran ayının ilk Cumartesi günü kutlamaya karar verdi ve Amerika’da, Dünya Balina Günü geleneksel olarak yaz gündönümünde – 21 Haziran’da kutlanıyor.
Dünya Balina ve Yunus Günü etkinlikleri için başka bir tarihin daha olduğu unutulmamalıdır – Şubat ayında, Dünya Deniz Memelileri Günü’nün (Balina Günü) kutlandığı tarih.
Bilgi için
Dünyanın denizleri ve okyanusları, insanların ortaya çıkmasından çok önce deniz memelileri tarafından geliştirildi. Paleontologların bulguları, balinaların ve fokların 26 milyon yıl önce varlığını doğruluyor. Deniz memelileri (Cetacea), balinaları, yunusları ve domuz balıklarını içeren suda yaşayan memelilerin bir takımıdır.
Katil balinalar en büyük etobur yunuslar olarak adlandırılıyor; saatte 50 km’ye varan hızlarda yüzebiliyorlar. Bu siyah beyaz güzelliklerin 40 ila 60 arası dişi olabilir ve dişlerin uzunluğu yaklaşık 13 cm olup, diğer küçük deniz canlılarını kolayca avlayıp yemelerine olanak tanır.
Yunuslar, dişli balinaların alt takımına ait deniz memelileridir. Dünyada toplam 47 tür bulunmaktadır. Yunuslar okullarda yaşar ve çok dost canlısı yaratıklardır. Yunusların boğulan insanları kurtardığı durumlar vardır.
Beluga balinaları, duygularını yüz ifadeleriyle ifade edebilen tek deniz memelileridir. Yaşlandıkça ten rengi değişir. Beluga balinaları koyu mavi doğar, mavi-gri ve gri olur ve 3-5 yaşından büyük bireyler saf beyazdır (adı buradan gelir). Beluga balinasının maksimum vücut uzunluğu 6 metreye kadardır. En büyük erkeklerin ağırlığı 2 tona kadar, dişiler ise 1,5 tona kadardır.
Mavi balina, yeryüzündeki en büyük yaratıktır, boyu 35 metreye, ağırlığı ise 200 tona ulaşabilmektedir. Balinalar insanlara çok şey verdi: balina kemiği ve ispermeçet, balina yağı ve kemik unu. Ve son zamanlarda doktorlar balinaları incelemekle ciddi şekilde ilgilenmeye başladı. Balina, denizdeki yaşamın harika bir sembolüdür, büyük ve güçlüdür, ancak aynı zamanda çok savunmasızdır. Ve bunu hatırlamak önemli…