Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bahtiyar Vahapzade: Türk Dünyasının Büyük Şairi ve Özgürlük Mücadelesinin Sesi

Türk dünyasının önemli şairlerinden ve fikir adamlarından Bahtiyar Vahapzade, vefatının yıl dönümünde saygıyla anılıyor. Sadece Azerbaycan’da değil, Türkiye başta olmak üzere tüm Türk dünyasında sevgi ve saygıyla hatırlanıyor.

Türk dünyasının önemli şairlerinden

Türk dünyasının önemli şairlerinden ve fikir adamlarından Bahtiyar Vahapzade, vefatının yıl dönümünde saygıyla anılıyor. Sadece Azerbaycan’da değil, Türkiye başta olmak üzere tüm Türk dünyasında sevgi ve saygıyla hatırlanıyor.

Sovyetler Birliği döneminde bağımsızlık düşüncelerini savunmaktan geri durmayan Vahapzade, eserleri ve mücadelesiyle Azerbaycan halkının gönlünde taht kurdu. Türkçe’yi en temiz haliyle kullanmaya özen gösteren şair, kaleme aldığı şiirlerde vatan sevgisi, ana dil, özgürlük ve millet kavramlarını ön plana çıkardı.

Bağımsızlık Mücadelesinin Öncüsü

1925 yılında Azerbaycan’ın Şeki kentinde doğan Vahapzade, eğitimini Bakü’de tamamladı ve uzun yıllar akademik kariyerine devam etti. Ancak onu sadece bir akademisyen olarak tanımlamak yetersiz kalır. 1980’li yıllarda Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinde ön saflarda yer alarak halkı Sovyet baskısına karşı durmaya çağırdı. 1991’de Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından iki dönem milletvekilliği yapan şair, eserleriyle Azerbaycan kültürüne ve Türk dünyasına hizmet etmeye devam etti.

Edebiyata ve Türk Dünyasına Katkıları

Bahtiyar Vahapzade, 70’i aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eser, 2 monografi ve yüzlerce makale kaleme alarak Azerbaycan edebiyatına büyük katkı sundu. Eserleri sekizden fazla dile çevrilen şairin 15’ten fazla kitabı Türkiye’de de basıldı. Türkiye-Azerbaycan dostluğuna büyük önem veren Vahapzade, iki kardeş ülkenin birlikteliğini her fırsatta vurguladı.

1995 yılında Azerbaycan’ın en prestijli ödüllerinden biri olan İstiklal Nişanı’na layık görülen şair, 13 Şubat 2009’da Bakü’de hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, Azerbaycan’ın önemli şair, bilim ve siyaset adamlarının defnedildiği Fahri Hıyaban’da toprağa verildi.