Bu, Azerbaycan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı Halkla İlişkiler Bölmesi tarafından bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Sahil Babayev ile Türkiyeli mevkidaşı Vedat Işıkhan arasında gerçekleştirilen görüşmede, iki bakanlık arasındaki ilişkilerin mevcut durumu ve toplantı gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Heyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Azerbaycan ile Türkiye arasında dostluk, kardeşlik, halkların birliği esasına dayanan ilişkilerin, iki devlet başkanlarının ortak çabalarıyla sürekli geliştiği belirtildi.
15 Haziran 2021’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Şuşa Deklarasyonu ile iki ülke ilişkilerinin ittifak düzeyine yükselmesinden memnuniyet dile getirildi.
Ülkelerimiz arasında çalışma, istihdam ve sosyal koruma alanlarında aktif işbirliği ve karşılıklı deneyim alışverişinin yürütüldüğüne dikkat çekildi ve bu alanlarda 7 işbirliği belgesi imzalandığı, sosyal koruma alanına ilişkin yeni bir sözleşme taslağının hazırlandığı da bildirildi.
Toplantıda, iki bakanlık arasında karşılıklı tecrübe alışverişinin yapılmasının ve ortak faaliyetlerin sürdürülerek genişletilmesinin önemi vurgulandı. Bu alanda yapılan çalışmalar ve gelecekteki işbirliği yönleri hakkında görüşmelerde bulunuldu.
Daha sonra S. Babayev ve V. Işıkhan, Ortak Daimi Komisyon’un 11. oturumunun sonuçlarına ilişkin Protokolü imzaladılar. Bakanlar brifinglerinde, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin başarılı bir şekilde geliştiğini, aynı zamanda çalışma, istihdam ve sosyal koruma alanlarındaki ilişkilerin de her geçen yıl genişlediğini vurguladı. Yeni imzalanan belgenin bu alana katkı sağlayacağına olan güvenlerini dile getirdiler.
Protokol ekinde yer alan 2024-2025 Eylem Planı’nda bu dönemde aktif istihdam programlarının uygulanması, iş güvenliği ve hijyeni, işgücü piyasası analizi, işgücü göçü, mesleki rehabilitasyon və engellilere yönelik mesleki eğitim, sigorta ve emeklilik, iş mevzuatının uygulanmasının denetlenmesi, devlet sosyal hizmetlerinin “tek elden” ilkesine dayalı olarak sağlanması, bu hizmetlerin elektronik hale getirilmesi vb. alanlarda işbirliğinin uygulanmasının yanı sıra deneyim ve bilgi alışverişi de yansıtıldı.