Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu’nun temel özü sadece Azerbaycan’ın değil, tüm dünyanın kültürel mirasının korunmasıyla ilgilidir. Bu yönde alınan tedbirler yeterli değildir. Kültürün temel teminatı olan sivil toplum kuruluşlarının, kısacası herkesin bu konulara itirazını dile getirmesi gerekiyor.
Bunu Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na bağlı Güvenlik ve Dış Politika Konseyi üyesi Aygün Attar, VI. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu çerçevesinde düzenlenen “Çatışma sonrası dönemlerde kültürün canlandırılması ve korunması için sürdürülebilir barışın sağlanması” panel oturumunda yaptığı konuşmada, söyledi:
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dün Forum’un açılışında yaptığı konuşmayı hatırlatan A. Attar, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de söylediği gibi Azerbaycan 44 günlük bir savaşa sürüklendi. Davanın acı sonucu ise 3 bine yakın şehidin hayatını kaybetmesidir.
İşgal sırasında Azerbaycan’ın doğasının büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Aygün Attar, şöyle konuştu: “Azerbaycan’ın ekolojisine verilen zarar, aynı zamanda tüm dünyanın ekolojisine de zarar verir. Bu zararın maddi bedelinin ödenmesi gerekmektedir.”
Karabağ’da 30 yıldır camilerin tamamen yıkıldığını kaydeden Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı, şunları söyledi: “UNESCO’da kültürel mirasın korunmasına ilişkin yasayı kabul edenler bu konuda seslerini yükseltmediler. Dünyada ikiyüzlü bir politika uygulanıyor, çifte standartlar uygulanıyor. Bütün bu olayların objektif bir şekilde muhasebeleştirilmesi gerekiyor.”