Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sançar, özellikle 1944 yılında

Büyük Türkçü Nejdet Sançar Vefat Yıl Dönümünde Unutulmadı

Sançar, özellikle 1944 yılında yaşadığı “Irkçı-Turancı” yargılaması süreci ile tanınır. Bu süreçte, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ve diğer hükümet yetkililerinin baskıları altında çeşitli zorluklar yaşamıştır. Bu dönemde, Türkçülük ve milliyetçilik ideolojilerini savunan birçok kişi gibi, Sançar da haksız yere tutuklanmıştı.

Nejdet Sançar’ın edebiyat öğretmeni olarak başladığı meslek hayatı, dönemin siyasi ortamı nedeniyle sıkça değişiklikler göstermiştir. Eğitim hayatına İstanbul’da başlayan Sançar, çeşitli okullarda görev yapmış ve her zaman milliyetçi kimliğiyle tanınmıştır. Özellikle 1944’te Balıkesir Lisesi’nde görevliyken tutuklanmış ve yargılanmıştır.

Ailesi de onun mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır. Abisi Hüseyin Nihal Atsız, Türkçülük hareketinin önde gelen isimlerinden biridir.

Tam adı Ahmet Nejdet Sançar Çiftçioğlu olan Nejdet Sançar 1 Mayıs 1910 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 

Nejdet Sançar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde mezun oldu. Askerlikten sonra Sivas Öğretmen okuluna edebiyat öğretmeni olarak tâyin edilmiş fakat zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’i karşılama törenine katılmadığı gerekçesi ile bu görevden alındı ve Balıkesir Lisesi’ne atandı. Balıkesir Lisesi’nde görevine devam ederken Irkçılık-Turancılık Davası altında Mayıs 1944’te başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Başbuğ Alparslan Türkeş, Ankara Konservatuvarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada tutuklandı ve Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yapılan duruşmalar neticesinde 14 aya mahkûm oldu. Askeri Yargıtay, Türkçüler hakkındaki kararı esastan bozdu. 5 Ağustos 1946 tarihinde 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi’nde tutuksuz olarak başlayan Atsız ve arkadaşlarının davası (bu dava Kenan Öner-Hasan Âli Yücel davası adı ile tanınmıştır), 31 Mart 1947 tarihinde sonuçlandı ve 29 oturum devam eden mahkemede bütün sanıkların beraatına karar verildi.

1975 TARİHİNDE VEFAT ETTİ

Nejdet Sançar, 1960 yılında 16 yaşındaki oğlu Afşin’i kaybetmesi üzerine felç geçirdi. Afşin için 1962 yılında Yeni İstanbul gazetesinde “Türk Gençliği Nasıl Olmalıdır?” konulu ödüllü bir yarışma düzenledi, bu yarışma daha sonraki yıllarda da devam etti. Felci atlatmak için uzun yıllar tedavi gördü ve kısmen iyileşebildi.

Nejdet Sançar, 22 Şubat 1975 sabahı, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 

23 Şubat 1975’te Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi

Vefat yıl dönümünde büyük Türkçü unutulmadı !

ESERLERİ

İtalya hükûmetinin isteği ve Türk hükûmetinin kararıyla Tarihte Türk-İtalyan Savaşları

Irkımızın Kahramanları

Hasan Âli İle Hesaplaşma

Kızıl Cennet Masalı

Komünist Nedir?

Mehmet Emin Yurdakul ve Şiirleri

Türk Moskof ve Komünist

Afşın’a Mektuplar

Türk Kahramanları

Gizli Komünist Belgeleri

İsmet İnönü ile Hesaplaşma

Nâzım Hikmet Masalı

Türkçülük Üzerine Makaleler